Granada & Masaya

25 januari 2025 - Granada, Nicaragua

Om 9 uur nemen we de boot naar het vaste land. Dit keer is het meer iets wilder, waardoor Thomas aangeeft dat het niet veel langer had moeten duren😉

We lopen naar de ophaal locatie van de shuttle. Deze is er nog niet, maar laat niet lang op zich wachten. Er zitten al een stuk of 7 mensen in en we moeten er nog met 5 bij. Dit past niet met alle bagage. En dus moet onze chauffeur alle bagage op het dak binden. Aangezien hij alleen is, helpen Thomas en ik hem om de tassen om hoog te krijgen, want anders gaat t een uur duren voor hij zover is.

Een kwartier later vertrekken we en beginnen we aan een horrorritje. Het busje heeft amper power en dus haalt de chauffeur angstaanjagende capriolen uit om in te halen. Gelukkig bereiken we Granada levend en wel en is ook de bagage heel over gekomen. We checken in in ons hostel. Een mooi plekje in het centrum. Tegenover ons zit een chocoladefabriek je waar we een gratis rondleiding krijgen. Vervolgens is het tijd voor de lunch. Het is overal erg rustig, dus besluiten we daarna even heerlijk niets te doen de rest van de middag. Lekker zwemmen en relaxen bij het hostel. Ook maken we weer een plan voor de komende dagen.

De volgende dag lopen we na een snel ontbijtje in het hostel, naar het startpunt voor de gratis walking stadstour.  We bezoeken een aantal kerken, de lokale markt, een centrum dat invalide mensen aan het werk helpt en een sigarenfabriekje ondertussen vertelt de gids tijdens deze wandeling vanalles over de geschiedenis van Nicaragua en in het bijzonder Granada. Erg interessant. Op de markt worden we weer ondergedompeld door de meest uiteenlopende (afgrijselijke) geuren en het reilen en zeilen van de plaatselijke bevolking. Ook beklimmen we een van de kerken, waar we een prachtig uitzicht over de stad hebben. Hierna lunchen we bij een leuk restaurantje genaamd secret garden. Ik besluit nog even terug te gaan naar de lokale markt. Zodra ik hiervan terug ben gaan we terug naar het hostel voor een duik in het zwembad.. want het is weer heet!

Na de siësta maken we ons op om lekker te gaan eten bij boca baco, een keer een wat luxer restaurantje. Mooi plekje, lekkere sushi, maar erg duur voor hier. Ach t mag wel een keer. Dit etentje wordt hilarisch. In de ongeveer 2 uur dat we er zitten, komt er ongeveer om het kwartier een vrouwtje uit de keuken om de hal en de toiletten te doen. Na de derde keer viel het al op en we barsten elke keer in lachen uit als het weer gebeurd.

Daarna zoeken we nog een barretje op, en belanden onverwachts in een pubquiz. Erg grappig.. proberen te ontcijferen wat de vraag is. Alhoewel we niet echt meedoen, helpen we wel onze buren aan een aantal antwoorden🤣

De volgende dag staat er een tour op het programma. Hoewel we het niet wisten blijkt het een privetour. We stappen om half 9 stipt bij Giovanni en zijn chauffeur in het busje. De eerste stop is national parc Masaya volcano. Tot ongeveer een jaar geleden kon je hier savonds op de Crater staan en de lava zien. Helaas is een deel van de Crater door een aardbeving ingestort. Hierdoor vinden ze het te gevaarlijk nog mensen tot de Crater toe te laten. Dat is jammer, maar toch vonden we het bezoek meer dan de moeite waard. In het (uitgestorven) museum krijgen we van Giovanni een gedegen uitleg over de vulkanen en alle andere geografische  ontwikkelingen van Nicaragua. Daarna rijden we door naar de baby vulkaan in hetzelfde park; de comalito. Deze groeit 5 cm per jaar en is ook actief (maar nog nooit uitgebarsten). Tot Giovanni's verbazing laten ze ons de klim naar de top maken, we zijn de eerste toeristen die dit weer "mogen".  Bijzonder gevoel wel. Eenmaal boven zien we diverse smokingholes. En we hebben een fantastisch uitzicht over de omgeving; waaronder de masaya vulkaan, masaya lake en je ziet precies waar in 1772 de lavastromen heen vloeiden.

Tijdens de hike naar beneden langs nog meer smokingholes, komen we nog een bordje tegen met een wandelende tak en een wel heel toepasselijke tekst. Daarna rijden we naar de stad Masaya. Hier kregen we een uur de tijd om souvenirs te scoren op de lokale kunst markt. We dachten daar wel lekker af te kunnen dingen, maar dat viel toch wat tegen. Toch zijn we beiden blij met onze aankopen.

Daarna gingen we door naar een van de van oorsprong witte dorpjes san Juan de oriente. In dit dorpje draait alles om keramiek. We krijgen een uitleg/demonstratie bij een bedrijfje dat alles nog op de traditionele manier doet. Van homp klei tot vaas of kopje/pot duurt het proces 16 dagen. Best lang.. en heel knap hoe deze man de vorm er in 1 minuut in krijgt. Grappig om te zien. We kunnen het dan ook niet laten ook hier wat te kopen.

Onze laatste stop is bij Mirador Catharina. Hier hebben we wederom een mooi uitzicht. Dit keer over laguno apoyo. Dit is een rond Crater meer. We bestoken Giovanni in de auto terug nog met wat vragen en krijgen nog 2 tips van hem die we ter harte nemen.

De eerste, lunch bij Tostometro. Een schattig moeilijk te spotten restaurantje bij de ingang bij de mercado central. Het ligt verstopt achter een paar kramen en hij heeft maar 1 ding op het menu staan; Bananen burger. Hierbij heb je dan nog wel de keus tussen rund, kip of vegetarisch. Alles ingrediënten zijn natuurlijk en ipv brood bestaat de onder en bovenkant dus uit gebakken (onrijpe) banaan. Als je de burger ziet, krijg je er niet meteen zin in, maar het is echt het lekkerst wat ik tot nu toe heb gegeten! Heel bijzonder. Daarna gaan we nog even langs tip 2; het verlaten treinstation. Een vd vroegere leiders heeft de trein+rails jaren geleden verkocht en sindsdien is er geen trein meer in Nicaragua. Het ziet er wel mooi uit, maar er is niet veel te beleven.

Nog maar even biertje bij de overburen van het hostel dan; hier zien we een cashewnoten boom en deze heeft ook een vrucht die we mogen proeven. Niet echt ons ding.. maar heb echt nooit geweten dat die noten zo groeiden. Niet raar dat ze zo duur zijn zeg maar.

We maken nog even gebruik van het zwembad om af te koelen, boeken onze auto voor morgen en doen nog een drankje en gaan dan wat eten bij Granada grill (is ook weer goed!) dan nog een laatste wandelingetje over dé straat hier.

Morgen gaan we de oversteek weer maken naar Costa Rica.

Nicaragua bedankt! "Deaka chimba"  (you were fucking awesome)