Delhi

1 maart 2026 - Delhi, India

28 feb, 11:00 uur hadden we onze eerste groepsmeeting. We zijn met zn 9en. Sabine&Jan uit België, Myrte uit Den haag, Eline&Emanuel ook uit Den Haag, Bart uit Eindhoven en Foek uit Rotterdam. Onze gids Anand vuurt een uur lang info over de reis op ons af met zn Indische accent. Het kost best wat energie om hem helemaal te volgen, maar het lukt. Met zn 5en (de rest gaat bijslapen) besluiten we om mee te gaan op de middag-sightseeing. We bezoeken onder andere de India Gate, een park met een toren die tot 1100 het hoogst was ter wereld;Qutub minar en lodhi garden, waar mensen allerlei weekend activiteiten ondernemen. Alle sights prima om alvast een beetje te acclimatiseren in Delhi en in het ritme te komen. Toch is het verkeer en dan vooral de chaos hierin het meest indrukwekkende. We vuren onderweg ook vooral vast veel vragen op Anand af, die hij met alle liefde beantwoord.

Terug in het hotel gaan we daar met de hele groep eten. Een hele belevenis op zich, want wat moeten we kiezen. We besluiten wat gerechten te delen en eten heerlijk! Dan is het tijd voor de welverdiende nachtrust!

De volgende ochtend gaan we na het ontbijt met de hele groep de bus in om de andere highlights van Delhi te bekijken. We starten bij de tombe van humayun. De Taj Mahal is gebaseerd op dit bouwwerk. Ook hieromheen is weer een prachtige tuin in een oase van rust.

Vervolgens gingen we door naar de Sikh Temple. Hier heb ik echt mn ogen uitgekeken. Tussen de 35 en 75 duizend mensen krijgen hier een simpele maaltijd. Alles wordt door vrijwilligers gedaan. Men zit in lange rijen en de vrijwilligers komen langs met emmers met eten om op te scheppen. Dit alles onder luid geschal van een heilige door een microfoon.  Heel bijzonder! We kregen ook een kijkje in de keuken en ondergingen  even moment van rust in de Temple zelf. De Sikhs houden er bijzondere rituelen op na. Ook is de Temple voorzien van een "vijver" met holy water en goudvissen. Al met al een hele ervaring. Er zijn trouwens 5 regels waaraan een Sikh zich moet houden: ze mogen hun haar/baard niet knippen of scheren, ze moeten een armband, een houten kam, een katoenen onderbroek en een klein zwaard dragen. Vandaar dus ook die vaak lange (onverzorgde) baarden.

Na een welverdiende heerlijke lunch reden we nog een rondje langs het presidentieel paleis en de regeringsgebouwen. Daarna bezochten we het Memorial aan Mahatma Ghandi. Dit laatste hadden we wat mij betreft over kunnen slaan, weinig bijzonder..

Aan het eind van de middag was het dan eindelijk tijd voor de chandni chowk bazar. Hier had ik echt naar uitgekeken. Via het Red Fort,liepen we naar de ingang van de markt. Op zondag was het extra druk omdat er dan ook allemaal losse straatverkopers zijn. Het was op de Main Street inderdaad een mierennest.. echter in de Bazar zelf.. de wirwar van kleine steegjes enzo, waren er bar weinig winkeltjes open. Dit vond ik wel echt jammer. Miste toch een beetje het gevoel niet weten waar te kijken. En ook de bijzondere kraampjes/winkeltjes. Hoop dan ook dat we dit elders nog te zien krijgen.

Terug in het hotel kregen we uitleg over de komende dagen en het bericht dat we morgen om 5:30 uur vertrekken naar Jaipur. De dagen zitten echt volgepropt met must-do dingen en we hebben natuurlijk het holi fest! Oftewel na t eten koffer inpakken en naar bed!

1. Janneke Bakkenes:
    1 maart 2026
    Spannend en wat heb je al veel gezien.
  2. Ernette Mandersloot:
    1 maart 2026
    Weer geweldig om je verhalen te volgen, ik krijg ze toch ook in de mail meis!
  3. Jan en Jannie Tieben.:
    3 maart 2026
    Ziet er allemaal goed uit.