(Op weg naar) Lumbini, Nepal
11 maart 2026 - Lumbini, Nepal
Er staat een lange reisdag op het programma. De rit naar de grens duurt zo'n 6 a 7 uur. Onderweg stoppen we bij een wel heel lokaal weg stalletje voor een chai masala-thee. De man is helemaal gelukkig en wil graag met ons op de foto voor zn stalletje. Heel aandoenlijk. Zo'n 2 uur later stoppen we voor de lunch. Dit restaurant ziet er erg sjofel en vies uit. Niet gek dus dat Anand onze keuzemogelijkheden beperkt tot 3 opties. Vegetarische gebakken rijst, gebakken rijst met omelet of vegetarische thali. Hier kan kennelijk niet zoveel mee misgaan. Ik ga voor de thali en eerlijk is eerlijk hij smaakt heerlijk. Rond 15:00 zijn we bij de grens. Het lijkt er niet druk, maar het is weer zover.. ze houden er rare praktijken op na. Zo moet Anand ineens een nummer halen, en als dat nummer aan de beurt is, mogen we het kantoortje in om India te verlaten. Geen idee waar alle mensen vandaan komen. Maar het lijkt wel alsof al die groepen mannetjes vooruit hebben gestuurd om vast een nummertje te halen (of ze dik hebben betaald natuurlijk). Kortom, massa's mensen komen uit het niets en zijn voor ons aan de beurt. Resultaat is dat we ruim 2,5 uur zitten te wachten. Eenmaal in het kantoortje is het echt zo gepiept. Dan door naar de Nepalese kant. Daar hebben we geluk dat we al een e-visum hebben, waardoor ze ons kleine groepjes even voor laat op een bus zonder. Top! We maken kennis met onze buschauffeur en 3 uur later rijden we dan eindelijk Nepal binnen.
We worden meer dan hartelijk ontvangen in ons hotel. Krijgen een sjaaltje omgehangen en een lekker sapje. Het is een hele mooie plek met prima kamers. Ik zal jullie het restaurant ritueel dit keer besparen, maar dat ging weer niet heel soepel. Gelukkig wel lekker gegeten! Er was ook een Nepalese bruiloft gaande in het hotel, dus die hebben we ook even "meegepakt". 2 meiden van de groep hadden sari's gekocht en deze aangetrokken. Dat vonden die Nepalezen helemaal leuk en ze werden uitgenodigd om mee te dansen.
De volgende ochtend rijden we naar Lumbini, de geboorteplaats van Buddha. Hier is een complex met kloosters uit zo'n beetje alle Aziatische landen. We kijken naar een stuk steen, dat de exacte geboorteplaats markeert, een gouden buddha en duizenden gebeds vlaggetjes. Kortom niet heel bijzonder. Al heerst er op het terrein wel een hele serene rust. Anand verteld hier ook van alles over het boeddhisme.
Janneke Bakkenes:11 maart 2026Varanassi moet je gezien hebben om je de sfeer te kunnen voorstellen, heel apart of bizar zoals je zelf zegt. Nu Nepal, lijkt me ook heel bijzonder. Geniet van je reis!
Dirk:11 maart 2026Wordt er ook nog wat aan natuur beleving gedaan want daar lees ik niets over. Ja, wat een volk daar, zo druk. Nepal, dat moet dan toch wel natuur zijn i.p.v. al mensenmassa's. Have fun!